Бранша с отворено писмо до президента, министър-председателя и министъра за земеделието

Отворено писмо
06.04.2023 г.
ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕТАЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
Г-Н ЯВОР ГЕЧЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

ДО
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ НА 49 ПАРЛАМЕНТ

ДО
МЕДИИ И ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

СЕКТОР „ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ“
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

През изминалата седмица българското овощарство претърпя огромни загуби в следствие на минусовите температури в повечето райони на страната. Очакваната почти нулева реколта от различните овощни видове, предстоящите загуби на нашите членове и като цяло на производителите на плодове ни дава повод да се обърнем към всички Вас.
Вчера късно след обяд научихме, че заместник-министър Джиков е определил среща с представители на браншова организация от сектор „Плодове и зеленчуци“ за днес от 10.30 в сградата на МЗм. Ние, представителите на седем браншови организации не бяхме поканени, въпреки, че беше наложително да присъстваме. Нещо повече, в разговор с г-н Джиков вчера поискахме да бъдем допуснати на срещата днес. Но той отказа категорично със следното обяснение: “Има формат, който е вече изготвен. Има пуснато писмо, в което е определен час за среща. Министърът ме е ангажирал да ги приема. … Бях ясен и категоричен. …. ТОЧКА.”

Защо не бяхме допуснати?
За пореден път ни беше демонстрирано, че Министерството на земеделието не желае да работи с нас. Оставаме с неприятното впечатление, че се толерира, едва ли не рекламира едно определено сдружение.
Докато българските овощари отчаяно търсят оцелял след измръзването цвят по дървета си, заместник-министър Джиков не допуска до така важната днес среща представители на седем браншови организации. Редно е формата на подобен вид срещи да включва представители на всички активни браншови организации от засегнатите сектори, а не само на една. Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването - да разкажем за добри практики, прилагани в западните страни, да говорим за превенция на измръзването в България, какво се прави, какво е възможно - като технологии, като резултати. Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал.

Тук възниква следният проблем:
Стопанин, чиито плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за измръзване на 100% и обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% примерно, ще получи протокол за 85% и никакво подпомагане. Защото по дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или 100%.
Българското производство на плодове и зеленчуци е в постоянен спад както като размер на обработваеми площи, така и като брой земеделски производители. Всичко това е в следствие на грешните политиките, водени от настоящото ръководство на МЗм. Това, което се случва днес е капката, която преля чашата на търпението ни. Поведението на заместник-министър Джиков е доказано непрофесионално и крайно неуважително.
Настояваме за незабавната му оставка.
В тези трудни времена не е нужно да се противопоставяме, а да работим заедно за да има българско земеделие изобщо. Свързващото звено би трябвало да е именно нашето министерство на земеделие, а това, което се случва за съжаление напомня на „Разделяй и владей“.

С уважение:
АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ
НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ
СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ
НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ