Метод за растителна защита с биоагенти

биоагенти
Биоагентите, са естествените врагове в природата на вредните видове насекоми по културните растения.
Те се срещат в дивата природа по целия свят и за храна им служат повечето видове неприятели (белокрилки, въшки, молци, акари, трипсове и др).
Биоагентите са хищници или паразити като: дървеници, акари, паразитни оси, нематоди и много други видове.
Метода за растителна защита с биоагенти е извествен в далечното минало. България е била водещ в производството на три вида биоагнети в Европа, това са енкарзия, за борба с оранцерийната белокрилка, трихограма, яйчен паразин по яйца на пеперуди и т.н. След 30 години прекъсване, този метод се завръща в България. Този вид растителна защита има бъдеще, понеже е изключително екологичен и рентабилен.
Председатял на СДО Николай Колев от години води борба с биоагенти в своята овощна градина - Хищни дървеници и калинки
Хищни дървеници срещу крушовата муха
Хищна дървеница (antokoris) е биоагент, който се разпръсктва в овощната градина и след като се разсели, дървеницата започва да се храни с мухата. Създава поколения и те продължават да се хранят с крушовата муха. Има кратък период - между 5 и 10 дни, в който неприятелят има много активно намножаване - активно снасяне и излюпване на яйца. В този период борбата е по-трудна и хищникът не успява изцяло да се справи. В следствие на това, обаче хищникът започва да се храни още по-активно (развитието на хищника “върви” малко след развитието на вредителя), и той успява изцяло да изконсумира крушовата муха, обясни Николай Колев.
Ежегодно заселване
Хищната дървеница не може да презимува при нашите климатични условия заради ниските температури, ето защо е необходимо всяка годна да се заселва отново. От миналата година в стопанството на Николай са взели решение заселването на биоагента да се прави на два етапа, с по-малки дози, за да може да се регулира максимално пикът на развитие на неприятеля. Именно когато е пикът, се прави второто внасяне на биоагент.

Преди да започне да използва биоагент, Николай споделя, че в борбата срещу крушовата муха е стигнал над 10 пръскания на сезон само за този неприятел и то с максимални дози: “Срещу крушовата муха има едно активно вещество, появява се и второ, но вредителят става резистентен и трябва да се прилагат все по-високи дози…”, обяснява овощарят. В момента, в който е започнал да използва биоагента, цената е била същата както при борбата с препарати.
Вносът на дървеницата се осъществява директно от Италия с куриер, съхранява се при много ниска температура, за да може да оцелее. “Обикновено го поръчваме в понеделник, в четвъртък е при нас и в момента, в който пристигне, трябва веднага да го разпръснем, за да не загине”, подчерта Колев.