Орехи

Орехи
В Сдружението ореховите насаждения са сравнително млади. 1600 дка или 160 ха са производствените площи на Съюза от орехи. Орехите са богати на фибри, витамини от В-група, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни и магнезиеви минерални соли, както и цяла гама от микроелементи.

Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки. Листата на ореха имат високо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се препоръчва за профилактика на йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза. Орехите могат да се консумират пресни, сушени и печени. Приложими са в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството и за получаване на масло. Беритбата на орехите в България обикновено започва през първите дни на месец септември, а наличността им е целогодишна.

Беритбената зрялост на разпространените у нас сортове обикновено продължава до средата на октомври. Този срок период е в зависимост от сортовата особеност и надморска височина. Най-рано узряват плодовете от сортовете Перущица, а по-късно Сливенски, Дряновски и Извор 10.

Най-разпространени сортове на територията на Сдружението са Силистренски, Шейново, Дряновски, Иювор 10, Перущица, Шебин, Чандлър, Биледжик, Сливенски, Педро, Франкет и Билидж.

Прогнозен обем: 160 - 350 тона годишно, в зависимост от климатични условия през годината на достигналите плододаване дървена.

Опаковка: Всички ядки се предлагат във вид на черупка и на ядка в опаковка и грамаж по изискванията на клиента.