Протест на овощари, зеленчукопроизводители и животновъди 2 септември, от 11:00 на главния път София-Варна при великотърновското село Шереметя.

протест9
31.08.2021 г.
През 20201г. европейската комисия взе решение Covid мярката да се предоставя като финансова помощ поради пандемичната обстановка в целия Европейски съюз. Действията на нашите политици обаче противоречат с тези решения. България е единствената държава, която все още не е усвоила мярката.
На 30 Август 2021г. се състоя пресконференция на чувствителните сектори във Велико Търново, където животновъди, овощари и зенечукопроизводители си представиха хуждата от тези финансови средства.
 
Старото ръководство на министерството каза, че не са направили нотификация, а новите казаха, че нотификация може да се направи, но първо трябва да се осигури бюджет. В крайна сметка това не интересува българския работещ земеделец, за нас за важни крайните действия, който стигат до работещи решения. Оказва се, че само в България не е предвидено от управляващите, че тази мярка е важна и ни е нужна. Положението в чувствителните сектори плодове, зеленчуци и животновъдство е трагично.
 
От една страна тежките условия и трудната година със задълбочаваща се криза, а от друга - липсата на предвидени пари за земеделието в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г., въпреки поисканите 110 млн. лв. от аграрното ведомство, са причината за протест на фермерите.

Протестът  ще се състои на 2 септември, четвъртък, от 11:00 до 15:00 ч. на главния път София-Варна при великотърновското село Шереметя.
 
 Ако все пак исканията на браншовите организации от чувствителните сектори не бъдат удовлетворени, те подготвят и втори протест. Този път на 9 септември пред Народното събрание от 10:00 ч.
В пресконференцията участваха още Деан Тодоров (АРМПК), Бойко Синапов (ОБЖ), Божидар Петков (БАМ-Я), Димитричка Търпанова (ДОС), Надежда Рангелова (БКМЖ), Мария Степанчева (АББ) и други.
Производството на плодове и зеленчуци търпи последствията от миналогодишната суша. Пролетта имаше доста овощни видове с много малка реколта. Проблемът в момента при нас - всички приоритетни сектори, е да можем да си задържим персонала и да си запазим бизнеса. Голяма част от зеленчукопроизводителите няма да имат средства да засеят и да започнат годината отначало. А при производството на плодове - масово се продават овощни градини и хората се отказват.
Сектор Земеделие е част от българския бизнес и осигуряваме работни места на десетки хиляди души, по тази причина правителството досега се ангажира много сериозно да осигури средства - повече от 430 млн. лева за българския бизнес. Земеделието заема повече от 20% от него. Ние, оставяйки в периферията на това подпомагане, за съхраняване на персонала, за устойчиво презимуване, ще бъдем изключително затруднени да задържим нашите работници и тяхната единствена алтернатива ще бъде да напуснат страната. А по този начин кризата ще се задълбочи.
През 2020 г. по спряганата от бранша Covid мярка, бяха нотифицирани 93,5 млн. лева. Не цялата сума обаче беше усвоена.
“По наши изчисления около 70 млн. лева е сумата, която би стигнала за уязвимите сектори”, заключи Димитричка Търпанова.