Сребърен лист - едно от най-странните заболявания по овощните дървета

сребърен лист
Какво е сребърен лист? Сребърният лист е гъбично заболяване, което засяга широк спектър от широколистни дървета. Болестта има най-голямо въздействие при овощни дървета като ябълка, круша и череша, но може да засегне и декоративни дървета като върба, топола, клен, дъб и бряст. Сребърният лист традиционно се счита за болест на по-стари дървета, които са били физически повредени или са в упадък поради други болести. Въпреки това, започвайки през 2017 г., са наблюдавани тежки случаи на сребърен лист върху млади, здрави ябълкови дървета.

Как изглежда сребърен лист? Първият симптом на сребърни листа е сребрист блясък, който се появява върху листата на засегнатите дървета. Броят на засегнатите листа може да варира драстично от дърво до дърво. Сребърният блясък се развива, когато епидермисът на листа (т.е. повърхностният слой на клетките) се отдели от останалата част от листа, променяйки начина, по който листът отразява светлината. Сребристите листа могат също да имат кафяви, мъртви петна. Симптомите на листата могат да се появят една година, но могат да бъдат по-малко тежки или дори да не съществуват през следващите години.

Имайте предвид, че други натоварвания на дърветата (особено стресове от околната среда) могат да причинят симптоми на листата, подобни на тези на сребърните листа. Допълнителен симптом, който може да помогне при идентифицирането на сребърни листа, е тъмното оцветяване точно под кората на клоните със симптоматични листа. Това оцветяване може да се простира до 10 сантиметра надолу по клон. В крайна сметка по клоните и/или стволовете на болните дървета ще се появят бели ръбове, пурпурно-кафяви, подобни на рафтове (репродуктивни структури на гъбичките, които причиняват заболяването).

Откъде идва сребърен лист? Сребърният лист се причинява от гъбата Chondrostereum purpureum. Спорите на гъбите се освобождават по време на влажни периоди през есента и пролетта и заразяват дърветата при белези от резитба или други открити рани (например рани от клони, счупени по време на силни бури или поради силен, мокър пролетен сняг). Гъбата живее в ксилема (т.е. водопроводната тъкан) на заразените клони и присъствието й в ксилема води до тъмно оцветяване, както е описано по-горе. Токсинът, освободен от гъбичките, се придвижва нагоре в листата, причинявайки отделяне на епидермиса, което води до сребърния блясък на листата. В крайна сметка дървесината в заразените клони започва да се разпада, в който момент гъбичките започват да произвеждат конкове.

Как да се спаси дърво със сребърен лист?
На дървета с ограничени щети, подрязвайте клоните, показващи симптоми на листата. Също така внимавайте за всякакви конци и незабавно отстранете клоните, където има такива. Премахването на клони ограничава производството на спори, които могат да доведат до инфекции в други дървета. Когато подрязвате, изрежете клони най-малко десет сантиметра по-надолу, където можете да видите петна под кората или където се виждат шипове. Обеззаразявайте инструментите за подрязване след всяко рязане, като ги третирате в продължение на най-малко 30 секунди в 70% спирт , търговски дезинфектант или 10% белина. Ако използвате белина, не забравяйте да изплакнете обилно и намаслете инструментите си след подрязването, за да предотвратите ръждясване.

При насаждения, където симптомите на сребърни листа са широко разпространени, подрязването на всички симптоматични клони може да не е практично и загубата на толкова много клони може да причини повече вреда, отколкото полза. Също така дърветата понякога показват симптоми една година, но след това изглежда се възстановяват през следващите години. Ето защо, вместо да подрязвате симптоматични клони, помислете за маркиране на болни дървета. Внимателно наблюдавайте маркираните дървета всяка година, за да видите дали симптомите се появяват отново или дърветата губят сила. Ако дърветата загубят енергичност и/или конците станат видими, тогава дърветата трябва да бъдат премахнати. Тъй като гъбата на сребърните листа ограничава движението на водата в заразените клони, уверете се, че засегнатите дървета получават достатъчно вода. Като цяло дърветата трябва да получават приблизително един инч вода на седмица по време на вегетационния период от естествен дъжд и/или напояване. В крайна сметка заразените дървета вероятно ще намалеят до точката, в която трябва да бъдат премахнати. В някои случаи мониторингът на дърветата може да не е осъществим. В такива ситуации премахването на дървета през първата година, когато проявяват симптоми на сребърни листа, може да бъде най-добрият вариант за управление.

Всички клони или части от ствола, отстранени от дървета със сребърни листа, трябва да се изгорят.

Как да избегна проблеми със сребърни листа в бъдеще? Когато е възможно, подрязвайте дърветата през зимата, във сухо време.