Среща на бранша с премиера на 16 Август 2021г.

 Среща на бранша с премиера на 16 Август 2021г.
16.08.2021 г.
На 16 Август 2021г. се състоя среща на браншови организации на сектор земеделие със служебният премиер Стефан Янев.
Съюз на Дунавските овощари съвместно други представителни организации, защитаващи интересите на бранша изискаха среща с премиера заради притесненията с орязаните средства от плана за възстановяване и развитие.
Основните теми, който залегнаха е реформата, която е свързана с напояването и е крайно необходима.
След първоначално обявените промени , нито лев не се предвиждаше, за реконструкция, възстановяване и модернизация на държавният хидромелиоративен фонд в България за устойчиво управление на водните ресурси и адаптирането им към климатичните промени. Всичко негативни последици, който търпи родното земеделие от промените в климата, и най-основно сектор плодове и зеленчуци.
 Сред темите на разговора беше и въпроса за противоградната защита на страната. Асоциациите алармираха за пореден път, че трябва там също да се насочват средства от плана за възстановяване и развитие. Противоградната защита в момента не е достатъчно ефективна и не обхваща всички рискови райони. Освен разширяването на териториалния обхват тя трябва да включва и мерки за повишаване на ефективността й.
 
На срещата се среща разбиране и подкрепа от страна на премиера и останахме с обещанието, че усилията на кабинета ще са насочени към осигуряване на подкрепа на сектора, за да се постигне модернизация и да се отговори на климатичните изменения.
Относно парите за земеделие в Плана за възстановяване стана ясно, че общата сума отново ще набъбне до първоначално обявената. Тя обаче ще бъде под формата на 500 млн. лв. безвъзмездна помощ и вероятно още 300 млн. лв. кредит. 
Тъй като България е единствената страна, която все още не е подала своя План, разполагаме с много малко време да го направим, ако искаме да получим 13% от предвидените общо 8 млрд. лв. до края на годината.
Отделно от аграрното министерството заедно с бранша ще трябва да се извадят най-неотложните за модернизиране напоителни обекти, които пък да бъдат финансирани от Плана за възстановяване. Броян им няма да бъде над 250, както беше заложено в първия вариант на проекта, а едва 20-30 проекта.
Не на последно място, или по-скоро на първо по важност, е темата за подкрепа на земеделските производители в условията на продължителна суша и растящи разходи. 
Всичко зависи от Европейската комисия,която  трябва да даде зелена светлина на държавите членки да отворят отново прием по Ковид-мерките, които се финансират както по ПРСР, така и с национални средства.
Второ, има механизми за увеличаване на държавната помощ на производителите, въпреки че към момента парите по de minimis са изхарчени. Всичко това обаче няма как да стане, ако настоящият Парламент не сформира бюджетна комисия и не актуализира бюджета на страната, в това число и на Министерството на земеделието.

Коментар от Николай Колев:

https://www.youtube.com/watch?v=IElr3EHPoOI