Кайсии

Кайсии
5720 дка или 572 ха са производствените площи на Съюза от кайсия. Пресните кайсии съдържат 305 мг% калий, а сушените – до 1717 мг%. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия. Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг% магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии. Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета.

Продължителността на сезона на кайсиите в България е от 20 май до 5 август, а производството им при среден добив на територията на Съюза е 5720 тона/годишно. Районът , в който са разположени кайсиевите насаждения е с изключително благоприятен климат за този вид култура и плодовете израстват с превъзходен вкус и вид.

Най-разпространени сортове на територията на Сдружението са Мъркулещи, Харкот, Унгарска, Силистренска, Делмаст, Ню джърси 33, Умберто, Бадемка, Албена и Кишиневска ранна.

Прогнозен обем: 4000 - 8500 тона годишно, в зависимост от климатични условия през годината.

Производствено направление: Предназначени са за прясна консумация или преработка в зависимост от качеството и сорта.

Опаковка: Всички плодове се предлагат в опаковка от дървен, пластмасов или хартиен амбалаж в зависимост от предпочитанията и изискванията на клиента.